De komende jaren zou de Gemeentelijke Holding 17,47 miljoen aandelen Dexia moeten kopen tegen gemiddeld 5,72 euro, het 8-voudige van de huidige Dexia-beurskoers. Ook de Kempense gemeentebesturen houden bij deze crisis hun financiële hart vast.



Hoe is het zover kunnen komen?
Dat komt omdat de Holding gretig put-opties op Dexia schreef, een risicovolle strategie die potentieel een strop van 88 miljoen inhoudt.

'Gemeentelijke Holding schreef ook voor 100 miljoen euro put-opties, speculatieve derivaten dus, zonder dekking', tweette Econopolis-econoom Geert Noels zondag.

Een blik op het jaarverslag 2010 van Gemeentelijke Holding leert dat dit inderdaad klopt. In het kader van een 'actief beheer van de portefeuille' schreef de holding flink wat call- en put-opties.

Wie opties schrijft, krijgt daar een optiepremie voor en krikt dus het rendement van zijn portefeuille op. Maar uiteraard is die premie louter een vergoeding voor die risicovolle strategie, een soort verzekeringspremie zeg maar.

Anders gesteld: de Gemeentelijke Holding dreigt 99,9 miljoen euro te moeten betalen voor een pakket Dexia-aandelen dat op dit ogenblik 12 miljoen euro waard is.

Bijgevolg dreigt dus potentieel een strop van 88 miljoen euro, een gegeven dat ongetwijfeld het gebikkel rond de Gemeentelijke Holding niet eenvoudiger zal maken.

De Kempense gemeentebesturen volgen de crisis met argusogen. Per gemeente gaat het vaak om 100-duizenden euro verlies.   Zondag valt mogelijk het verdict.

Lees er alles over in De Tijd